Programma


Welke activiteiten vinden plaats? Manjefiek colleges, Filosofie café… iedereen welkom, gratis toegankelijk!

05-07-2019

05-07 t/m 07-07-2019

Viegenpark, Malpertuisstraat

Groene Ster Lentefestival
Van Vrijdag 5 t/m Zondag 7 juli wordt het park omgetoverd tot Buurtcamping!

Drie dagen lang is het park een gemoedelijke camping, waar buurtbewoners elkaar beter leren kennen. Van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Op De Buurtcamping ben je de hele dag heerlijk buiten en is iedereen gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit.

Kijk voor meer informatie op viegenpark.debuurtcamping.nl & https://www.facebook.com/debuurtcampingviegenpark/voor meer aanmelden & meer informatie.

09-07-2019

09-07 t/m 26-07-2019

Viegenpark, Malpertuisstraat

Zomer in het Viegenpark
Een tijdelijke theetuin, natuurspelen voor kinderen en vele andere activiteiten, bijvoorbeeld:

9 juli 14u Bouwen met wilgen voor kinderen
10 en 17 juli 18u Dansen in het park
9, 16 en 23 juli 10u SeniorFIT
17 juli 14u Mindfulness
18 juli 14u Filosofie in het park
19 en 26 juli 10u YogaFIT
19 juli 15u Eetbare planten zoeken (max 15 deelnemers)
23, 25, 26 juli 14u Kinderwerk
12, 19, 26 juli 18u Soep maken bij het vuur

En nog meer. Iedereen is welkom om aan te schuiven.

Leer de buren kennen, voer een goed gesprek, dans, beweeg en geniet van de zomer. Breng zelf water mee!

Wat hebben we al gedaan

Eten
Eten is meer dan een eerste levensbehoefte, wat bepaalt wat u eet? Gezondheid, gewoonte, smaak of de wekelijkse aanbieding? Kan de filosofie ons iets leren over goed en lekker eten?

Samenleven in de Stad
De wereld wordt steeds meer stad. Hoe verschilt het leven in een grote stad van dat in kleine gemeenschappen? Moeten we anonimiteit en diversiteit vieren of betreuren?

Groene Ster Lentefestival
Opening door de Maastrichtse zanger Frans Theunisz en stadsfilosoof Govert Derix. Het park als ontmoetingsplek voor mens en natuur. Welke soorten bomen hebben we eigenlijk in het park? Hoe maken we groen sociaal? Kinderspellen in het park, bewegen in het park, een talkshow met de buren, en nog veel meer. Iedereen is van harte welkom!

Schoonheid
Schoonheid: wat is mooi, wat is lelijk? En waarom is schoonheid voor ons belangrijk? Kan kunst ons laten zien wat schoonheid is? Een gesprek over wat schoonheid voor ons betekent.

het Gesprek
We hebben het allemaal nodig op z’n tijd: een goed gesprek. Maar wat is het doel van een goed gesprek en hoe ga je met anderen het gesprek aan? Een gesprek over….het gesprek!

Werk
Werken we om te leven of leven we om te werken? En wat is het verschil tussen werk en arbeid? We gaan in gesprek over wat werk is en waarom we het vaak zo belangrijk vinden.

FILOSOFISCH CAFE

Verdraagzaamheid, een ouderwets ideaal? Zo vlak voor de feestdagen praten we over de betekenis van verdraagzaamheid en de vraag wat een verdraagzame samenleving is.

Gezondheid & de Buurt: plekken om te praten
Onze omgeving is belangrijk voor onze gezondheid. Wat betekenen gezondheid en een fijne buurt voor inwoners van Maastricht Noordwest? Welke zorgen en uitdagingen ervaren zij en hoe draagt de buurt bij aan het welzijn van de inwoners van Caberg, Malberg en Malpertuis?

Op deze avond presenteren Sanne Raap en Winne van Woerden de voorlopige bevindingen van hun onderzoek en is er ruimte voor gesprek.

De dood
We gaan allemaal dood, maar praten we daar wel eens over? In de filosofie gaat de dood niet alleen over verdriet en rouw, maar ook over tijdelijkheid en betekenis. Welke rol speelt de dood in ons dagelijkse leven?

Levenskunst
Leven is geen kunst, of toch? Wat betekent een goed leven voor u? We gaan te rade bij de filosofie en praten over de manieren om ideaal en praktijk bij elkaar te brengen.

MANJEFIEK COLLEGES
Als actieve buurtbewoner, als lid van een buurnetwerk of als professional wil je kennis opdoen over de buurt waarin je woont, leeft of werkt. Een populaire manier is de inzet van vragenlijsten. Tijdens deze workshop gaan we in op de zin en onzin van een vragenlijst. Wanneer is een vragenlijst een goede manier om kennis op te doen en wanneer ligt een andere methode voor de hand? Hoe formuleer je goede vragen en hoe verwerk je vervolgens de input die je hebt gekregen? Onderzoeker Christel van Gool (Universiteit Maastricht) introduceert de belangrijkste aandachtspunten. Ook gaan we aan de slag met een oefening en is er veel tijd voor vragen.

Verdriet concert
Zangeres Christina Fischer, regisseuse Margreet Sweerts

In de huidige facebook cultuur moet iedereen steeds maar laten zien dat alles goed gaat en geluk uitstralen. Maar waar zijn plekken om verdriet te delen.

MANJEFIEK COLLEGES
Verdriet heeft vele vormen. Wat doet verdriet met ons, welke rituelen hebben we om verdriet te delen, en hoe kunnen we nieuwe rituelen ontwikkelen?

Met Anja Schulpen, rouwbegeleidster en Veva Schulkens, ritueel begeleidster.

Empty section. Edit page to add content here.

MANJEFIEK COLLEGES
Nicole Dukers – GGD-Infectieziekten Zuid Limburg

Op woensdag 20 juni gaan we in gesprek over infecties. Hoe lopen we een infectie op en wat kan je doen om dat te voorkomen? Waarom komen seksueel overdraagbare aandoeningen in Limburg veel voor?

Met: Nicole Dukers en Genevieve van Lier, onderzoekers GGD en Maria Mergelsberg en Marga Smit, verpleegkundigen GGD

Infectieziekten in Limburg: voorkomen of genezen?

FILOSOFISCH CAFE
Conflict

‘Waar mensen samenleven ontstaat conflict. We bespreken filosofen die het conflict niet schuwen en praten over hoe we zelf tegenover conflict staan: vechten of vluchten?’

FILOSOFISCH CAFE
Solidariteit

‘Solidariteit klinkt haast als een woord uit het verleden. Wat betekent solidariteit in deze tijd en met wie zijn we eigenlijk solidair?’

MANJEFIEK COLLEGES
Frans Verhey – Alzheimer onderzoeker Maastricht Universitair Medisch Centrum

‘Hoe houden we ons brein vitaal? Een gesprek over de achtergrond van en omgang met dementie’

FILOSOFISCH CAFE
Thuis

‘Oost west thuis best? Deze ochtend praten we over wat thuis voor ons betekent. Is thuis een gevoel, een huis, een land, of een gerecht? Kan de filosofie ons helpen het thuisgevoel te begrijpen?’

MANJEFIEK COLLEGES
Floor Moes – Filosoof en yoga lerares, Universiteit Maastricht

‘Moeten we op ons hoofd staan? Yoga en onze kennis van lichaam en geest’

FILOSOFISCH CAFE
Vriendschap

‘Wat is een goede vriend? We praten over wat vrienden met elkaar delen en wat in de filosofie over vriendschap gezegd wordt. Hebben we vrienden nodig en zijn er verschillende soorten vrienden?’

MANJEFIEK COLLEGES
Sjaak Koenis – politiek filosoof , Universiteit Maastricht

‘Boosheid in een democratie
Vloek of zegen?’

manjefiek-colleges-boosheid-in-de-politiek

FILOSOFISCH CAFE
Afhankelijkheid

‘Afhankelijkheid heeft een slechte naam, maar is dat wel terecht? Aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven en vragen uit de filosofie praten we over afhankelijkheid en onafhankelijkheid. Kunnen we bijvoorbeeld om hulp vragen en toch onafhankelijk zijn?’

FILOSOFISCH CAFE
Natuur

‘Waarom gaan we zo graag naar buiten? Aan de hand van voorbeelden uit de filosofie praten we over de aantrekkingskracht van bomen en planten, het bos en het park. Wat is nou eigenlijk echte natuur en wat betekent natuur voor u?’

MANJEFIEK COLLEGES
chirurg Lodewijk van Rhijn

‘‘U kent ze vast. Allerlei apparaatjes waarmee je zelf kunt meten. Bijvoorbeeld hoeveel stappen je op een dag zet. Studenten van Hogeschool Zuyd geven uitleg over nieuwe manieren om je gezondheid te meten. Probeer ze uit, deel uw ervaringen met buurtgenoten en proost op een mooi en gezond 2018!’’

FILOSOFISCH CAFE
Healthy Sisters

“Vloggers de Healthy Sisters gaan met u in gesprek over gezond leven,
lekker eten en de verleidingen van de feestdagen.”

FILOSOFISCH CAFE

‘Op welke manier geven wij zin aan ons leven? Hoeveel greep hebben we daar zelf op? Kunnen we dit beïnvloeden of minder dan we zouden willen?’

FILOSOFISCH CAFE

‘Ouderdom: last of zegen? Aan de hand van filosofische vragen praten we over ouderdom en hoe we graag oud willen worden’

MANJEFIEK COLLEGES
chirurg Lodewijk van Rhijn

‘‘Van blessure tot nieuwe heup
De kunst van het bewegen.’’

FILOSOFISCH CAFE

‘Wat is gezondheid? Aan de hand van voorbeelden uit de filosofie gaan we in gesprek met elkaar over de betekenis van gezondheid.’

MANJEFIEK COLLEGES
jeugdarts Rianne Reijs

‘Hebben we nog echt contact? Snapchattende kinderen en whatsappende (groot)ouders’