Verdriet
Of het gevoel je nu bekruipt omdat je iemand mist, je grote droom mislukt, je een onbeantwoorde liefde hebt of omdat je gewoon met het verkeerde been uit bed bent gestapt: iedereen voelt zich zo nu en dan verdrietig. Toch uiten en delen we verdrietige gevoelens beduidend minder snel dan gelukkige gevoelens. Verdriet moet worden opgelost, weggestopt of desnoods genegeerd.
Met het heersende beeld dat geluk maakbaar is durven we geen minuut aan verdriet te verliezen.
We lezen krampachtig de zelfhulpadviezen in magazines, storten ons op ons werk en trekken van feestje naar festival met al dan niet wat drugs bij de hand. En, als we het een keer toch niet langer houden, verstoppen we ons onder de dekens.
We lijken te vergeten dat het leven een ritme van opgang én neergang kent. Een ritme dat niet door de samenleving weerspiegeld wordt. Waar geluk massaal gedeeld wordt, lijkt verdriet een verborgen emotie, die hooguit afgezonderd en individueel beleefd wordt.
Waar kun je naartoe om samen los te laten? Een potje te huilen in plaats van te feesten? Te voelen dat je niet de enige bent?
Er heerst een taboe op verdriet. Een ongezond taboe dat tot eenzaamheid en depressie leidt. Een taboe dat doorbroken moet worden om verdriet te erkennen als onderdeel van het leven.
Festival
Verdrietfestival
Het Euregionale Verdrietfestival, dat plaatsvindt van 19 september tot en met 7 oktober op verschillende locaties in Aken en Maastricht, bestaat uit het Verdrietconcert met randprogrammering. De vraag die tijdens dit festival centraal staat luidt: ‘Wat hebben we nodig om verdriet te durven erkennen, toe te laten en samen te beleven?’

Het Verdrietfestival is een initiatief van regisseur Margreet Sweerts en zangeres Christina Fischer, die hiermee een tegenwicht willen bieden aan het hooggegrepen ideaalbeeld van de maakbare mens. Zij willen letterlijk een plek maken voor verdriet.

Verdrietconcert
Het hart van het Verdrietfestival is het Verdrietconcert, dat plaatsvindt in een speciaal hiervoor ontworpen reizende ruimte. Dit concert onderzoekt hoe het publiek via zang bewogen kan worden om zich te ontspannen en aanwezige verdriet toe te laten. Zangeres Christina Fischer zingt een repertoire dat gaat van klassiek tot pop tot kinderliedje, in het Duits, Engels, Nederlands en Frans. Zij is voorganger in een wonderlijke ceremonie, ondersteund door een jonge performer en een pianist, die het publiek meevoeren naar de bodem van het verdriet.

Randprogrammering
Rondom het Verdrietconcert is in samenwerking met verschillende partners in Aken en Maastricht een randprogramma samengesteld van verschillende lezingen, workshops en films.

verdrietfestival.nl